List

Hit 19 of 256

Det farlige oljeeventyret: historien om hval- og fiskefett i margarinen

[Book or leaflet - [2023]]

Hånes, Hanna, 1953-

Det farlige oljeeventyret historien om hval- og fiskefett i margarinen Hanna Hånes . - 311 sider

https://media.aja.bs.no/a0a4f191-aa98-4893-b7d0-ad61f233d2f3/original.jpg

https://media.aja.bs.no/a0a4f191-aa98-4893-b7d0-ad61f233d2f3/thumbnail.jpg

Book or leaflet (0 available)

  • Gran bibliotek, avd. Gran
    [SAMFUNN/Næringsliv]

Summary

Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert. Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.

Full Record

Share with friends